marți, 16 august 2011

Rezolvare puzzle noua puncte

Raspunsul pentru puzzle noua puncte este cat se poate de simplu:


Sunt sigura ca stiai deja acest raspuns. Ceea ce nu stiai insa este faptul ca problema expusa anterior are muult mai multe posibile solutii. Iata cateva dintre cele mai populare:Solutia Tridimensionala:
Problema este astfel formulata incat noi ne gandim ca implicit aceasta trebuie rezolvata in plan.. cu toate ca exista si posibilitatea de a o rezolva prin utilizarea unei suprafete cu totul diferite, precum o sfera sau un cilindru, prin trasarea strict a unei singure linii. Vezi exemplul alaturat.


 Solutia Trei Linii:

Din punct de vedere matematic, este arhicunoscut faptul ca un punct nu are dimensiune (lungime, latime sau inaltime..), dar cand vine vorba sa-l desenezi pe hartie, un punct capata forma unui mic disc. Astfel, putem folosi subtirimea liniilor si grosimea bulinelor, pentru a rezolva puzzleul cu doar 3 segmente, ca in imaginea alaturata.


Solutia Origami:

Multi oameni au extrem de mult timp liber. Atat de mult incat au realizat solutia pentru aceasta problema in forma origami!!

Pentru a rezolva astfel problema propusa, trebuie sa desenezi puzzle-ul pe un patrat de hartie.

Prin realizarea catorva pasi de indoire a hartiei, sub forma exemplului alaturat, este posibil sa unesti toate cele 9 puncte, astfel incat sa le poti uni pe toate prin trasarea unei singure linii.


Solutia puzzle-ului Oul lui Columb

In "Cyclopedia of Puzzles" de Sam Loyd, solutia problemei nu depindea de numarul de segmente drepte, astfel incat aceasta aparea de forma alaturata.


 
Solutiile Creionul

1. Ai desenat pe o hartie patrata puzzleul? Impatureste hartia in trei, astfel incat sirurile de puncte sa se alinieze, apoi impatureste-i din nou si impunge creionul prin hartie. :)


2. De ce sa folosesti un creion subtire? Cand il poti folosi pe cel mai gros pe care il ai prin casa :)  

3. In termeni matematici, liniile paralele sunt considerate (cateodata, din cate am gasit) a se intalni la infinit; astfel, iata alaturat o solutie ce utilizeaza doar 3 linii pentru unirea punctelor.  

4. De ce sa urmezi regulile? Foloseste 5 linii..

Solutiile enuntate sunt disponibile pe internet si sunt oferite de: Jimloy, Wikipedia, Archimede`s Lab, Mycoted

2 comentarii:

  1. e foarte buna intentia, in special avem rugamintea de a suplimenta cu jocuri de indemanare pentru copii si adulti, intrucat acestea sunt cele care dezvolta abilitatile de logica si gandire sistemica...multumesc:)

    RăspundețiȘtergere
  2. desigur. orice joc este binevenit. multumesc :)

    RăspundețiȘtergere